نمودار درختی طوایف و تیره‌های ترکاشوند

نمودار درختی طوایف و تیره‌های تركاشوند

نمودار درختی ترکاشوند

محمد برقعی در نوشته‌های خود به سال ۱۳۵۶ می‌نویسد ترکاشوندها منسوب به لرها هستند، خود را لر می‌انگارند و معتقدند اعقابشان بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال پیش بر اثر تعدیات خوانین لرستان از الشتر به ناحیه همدان مهاجرت کرده و برای تمایز از طوایف ترک همدان، عنوان ترکاشوند را برای خود برگزیده‌اند

6 thoughts on “نمودار درختی طوایف و تیره‌های ترکاشوند

    • سلام
      ترکاشوندها را از نژاد لر (شاخه‌ی لک) گفته‌اند؛ چنانکه در توضیحات تصویر فوق و نیز گفتار شناخت لرهای استان همدان اشاره شده، محمد برقعی در این رابطه به سال ۱۳۵۶ می‌نویسد که ترکاشوندها منسوب به لرها هستند، خود را لر می‌انگارند و معتقدند پیشینیان‌شان بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال پیش بر اثر تعدیات خوانین لرستان از الشتر به ناحیه همدان مهاجرت کرده‌اند.
      null
      در همین راستا جهت کسب آگاهی بیشتر درباره ریشه نژادی لر و همچنین جغرافیای الشتر (مرکز منطقه سلسله) می‌توان به کتاب «ریشه نژادی لر» نوشته شادروان حجت‌الله حیدری از پیران حسنوند منتشر شده در سال ۱۳۴۹ مراجعه نمود (ناگفته نماند مراحل ممیزی و چاپ رسمی آن در سال ۱۳۵۶ صورت گرفته است). همچنین کتاب مذکور مجدداً به سال ۱۳۷۹ با عنوان «جغرافیای تاریخی الشتر و ریشه نژادی لر» تجدید چاپ گردید. ضمناً فایل PDF کتاب «ریشه نژادی لر» در فضای اینترنت در دسترس می‌باشد.

    • سلام
      در حال حاضر در این باره اطلاعاتی در دست نمی‌باشد امّا پرسش آن مخاطب محترم مدنظر قرار خواهد داشت تا در صورت کسب هرگونه آگاهی، در همین مجال به اطلاع رسانده شود.

  1. ترکاشوندها که در حوالی کنگاور صحنه وهمدان سکونت دارند اگر هم از الشتر به این منطقه کوچ کرده باشن کل الشتر و سلسله ودلفان همه لک زبان هستن اینکه هر گروه زبانی در حوزه وجهرافیای استان لرستان ساکن باشد دلیلی نداره لر خطاب کرد ترکاشوند ها صددرصد خودشان از قوم وتبار لک میدانن لطفا اول معنای واژه لر بررسی کنید چرا که لر نام جغرافیا و منطقه ای از زاگرس هست

    • سلام
      مخاطب گرامی
      جناب آقای نوری
      ۱- چنانکه در گفتار هویت و فرهنگ ایل بهمئی و نیز در پاسخ به مخاطبین گرامی بارها گفته شد، همانند دیگر گروهها از جمله ایرانی، لر نیز یک هویت می‌باشد. زبان یکی از عناصر سازنده‌ی این هویت است و نه همه‌ی آن؛ در واقع زبان در کنار عناصری چون سرزمین، نسب، تاریخ، فرهنگ، آداب و رسوم، دین و آئین و ساختارهای سیاسی است که پایه‌های هویت لر را برپا می‌سازد. بنابراین ازنو خاطرنشان می‌گردد «لر» صرفاً زبان نیست بلکه یک هویت است که زبان بخشی از این هویت است و نه تمام آن. مثلاً اگر مبنای هویت فقط زبان باشد بنابراین هویت یکپارچه ایرانی در قامت ملت ایران نیز معنایی نخواهد داشت زیرا ایرانیان زبان‌های مختلفی از جمله خانواده‌ زبان‌های لری، کردی، ترکی، عربی، بلوچی و… دارند.

      ۲- درباره اینکه آن مخاطب محترم از زبان لکی و تبار لک نام برده است، بایستی گفت بله! امروزه عنوان لک و زبان لکی در گستره فعلی‌اش وجود دارد اما از نظر ریشه تاریخی نکته مهّم اینست همانطور که در پست «ساختار اجتماعی ایلات و طوایف» ذکر شد، نام یک طایفه و یا تیره می‌تواند در گذر زمان بر گستره‌ی وسیع‌تری از طوایف و تیره‌ها نامیده شود، گویی به اعتقادی نه تنها درباره لک‌ها بلکه در سایر موارد هم امری مسبوق به سابقه بوده، بر همین اساس از فهوای منابع تاریخی چنین برمی‌آید که لک در گذشته شامل بخشی از ایلات و طوایفی بوده که امروزه لک خوانده می‌شوند و اینگونه است که گفته می‌شود قسمتی از مردم لر که «متأخراً» و «منحصراً» لک نامیده می‌شوند، در گذشته‌ی تاریخی خویش، غالباً عناوینی چون لر کوچک، لر فیلی و وند داشته‌اند؛ عنوان زبان لکی را نیز می‌توان از همین منظر بهتر درک نمود. به هر حال همانطور که گفته شد مدنظر بوده و خواهد بود تا در قالب گفتاری اختصاصی به موضوع «لک» و «زبان لکی» پرداخته و در آن مجال مبحث به صورت مفصل‌تر بررسی گردد.

      ۳- درباره اینکه آن مخاطب محترم نوشته است «ترکاشوند ها صددرصد خودشان از قوم وتبار لک میدانن» می‌بایست گفت:

      • اول اینکه یک شخص به ‌صورت ناشناس در فضای مجازی نمی‌تواند از طرف جمع کثیری از مردم (آنهم صددرصد) به ارائه نظر بپردازد چراکه شائبه پروپاگاندا متصور می‌گردد.
      • دوم اینکه ادمین سایت از دور و نزدیک همتبارانی از ترکاشوندها را مشاهده کرده که بر تبار لری خویش استوار بوده‌اند. نمونه‌ی شاخص آن را می‌توان بازیگر شناخته شده‌ی کشور سرکار خانم آزیتا ترکاشوند دانست.
      • سوم اینکه همانگونه که در توضیحات تصویر فوق نیز نوشته شده محمد برقعی در نوشته‌های خود به سال ۱۳۵۶ می‌نویسد ترکاشوندها منسوب به لرها هستند، خود را لر می‌انگارند و معتقدند اعقابشان بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ سال پیش بر اثر تعدیات خوانین لرستان از الشتر به ناحیه همدان مهاجرت کرده و برای تمایز از طوایف ترک همدان، عنوان ترکاشوند را برای خود برگزیده‌اند.

      مشاهده می‌شود برقعی نزدیک به ۵۰ سال قبل آشکارا نوشته است که ترکاشوندها خود را لر می‌دانسته‌اند. حال چرا برخی صداها درباره لر نبودن لک‌ها شنیده می‌شود!؟ تاجاییکه دانسته‌ها یاری می‌کند دلایل زیر را می‌توان برشمرد:

      • یک: مهم‌ترین عامل عملکرد برخی جریانات کردی و همچنین تفکر و جریان مرکزگرا برای اصطلاحاً خط‌کش برداشتن و سوءاستفاده از بعضی مشکلات داخلی مردم لر، در جهت اختلاف‌افکنی میان‌شان تا در مسیر ضعیف‌تر کردن و بلکه جذب‌شان در سایرین، آنان را تکه‌تکه کنند. متأسفانه به نظر می‌رسد افراطیان این دو گروه به دلیل اتصال به منابع مادی و مالی سازمان یافته، نوعی به اصطلاح قدرت، زرنگی و رندی برای خود قائل بوده و بر ادامه این راه اصرار دارند اما غافل از اینکه در قرن ۲۱ و عصر ارتباطات چنین سیاست‌ورزی‌هایی مانند گذشته تأثیرگذار نخواهد بود.
      • دو: وجود برخی کم‌توجهی‌ها و تبعیض‌ها در تقسیم منابع و امکانات از سوی برخی همتبارانی که مراکزی از قدرت و تصمیم‌گیری را در استان‌های لرنشین در دست دارند، نسبت به سایر لرتباران می‌تواند زمینه‌ساز دلخوری‌ها، کاهش همبستگی و حتّی انکار هویت لری در نزد برخی همتباران گردد.

      ۴- درباره اینکه آن مخاطب محترم نوشته است «لطفا اول معنای واژه لر بررسی کنید چرا که لر نام جغرافیا و منطقه ای از زاگرس هست» می‌بایست گفت:

      • یک: خیر! نام لر صرفاً نام مکان نبوده بلکه نظریات دیگری هم وجود دارند چنانکه در گفتار «معنی واژه لر» گفته شد از معانی آن نسب بردن به شخصیت خاص چون لهراسب (از پادشاهان کیانی!؟) را گفته‌اند.
      • دو: در منابع متعدد تاریخی از جمله کتاب تنبیه و الاشراف، تاریخ گزیده و… نام لر نه تنها با عنوان گروهی از مردم آورده شده که دارای سرزمین بوده‌اند، بلکه رهبری سیاسی (فرمانروا و شاه) نیز داشته‌اند.
      • سه: سرزمین و رهبری سیاسی (حکومت) دو رکن از ارکان استحکام هویت جوامع بشری است؛ مردمی که سرزمین و رهبری سیاسی داشته باشند را می‌توان دارای هویت قومی ملی دانست و لرها نه تنها هر دو را به نحو بارز، آشکار و طولانی مدت دارا بوده‌اند بلکه به جرأت می‌توان گفت پس از اسلام، هیچکدام از اقوام ایرانی، هویتی مستحکم‌تر از هویت لر نداشته‌اند.

      ۵- اگر به گفته‌ی آن مخاطب محترم، لر صرفاً نام جغرافیا و منطقه‌ای از زاگرس هست، پس لابد ایران نیز صرفاً نام یک جغرافیا است و ملت ایران معنایی ندارد!؟

      پایداری کشور را به دور از هرگونه تفرقه، تبعیض و تهیدستی آرزومند است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *